Zástupcovia lokalít postihnutých zosuvmi rokovali o spoločnom postupe

27.08.2010 Prešov

Prešov 27. augusta (TASR) – Na prešovskej radnici sa vo štvrtok (26. 8. ) uskutočnilo pracovné stretnutie zástupcov lokalít postihnutých zosuvmi s tretím sektorom, na ktorom samosprávy, odborníci a štyri humanitárne ...
Podľa Andreja Bánu, predsedu organizácie Človek v ohrození, presahujú tohtoročné májové a júnové prírodné katastrofy svojimi rozmermi možnosti samospráv a takisto možnosti individuálnych výpomocí. „Myslíme si, že akákoľvek efektívna pomoc týmto obciam a postihnutým občanom je podmienená rozhodnutím na úrovni štátu, “ konštatoval Bána. Podľa primátora mesta Prešov Pavla Hagyiariho by museli mestá a obce, v prípade ak nebude možnosť ďalej obývať zosuvové územia, hľadať nové pozemky, ktorých by sa týkalo presmerovanie humanitárnej pomoci. To by si podľa neho vyžadovalo dlhšie časové obdobie a mohli by vzniknúť problémy s majetkovo-právnym vyrovnaním.
Stretnutia sa zúčastnili aj starostovia obcí Nižná Myšľa, Petrovany a Kapušany, zástupkyňa poisťovní Eva Jacková, zástupkyňa Geologického ústavu Dionýza Štúra v Bratislave Lenka Pakanová a zástupcovia Sekcie krízového manažmentu a civilnej ochrany Ministerstva vnútra SR Ján Repo a Roman Šmahovský.
Generálna riaditeľka Sekcie geológie a prírodných zdrojov ministerstva pôdohospodárstva a životného prostredia Vlasta Janová na stretnutí potvrdila, že vykonanie inžiniersko-geologických prieskumov by malo prebehnúť do jedného mesiaca. Podľa uznesenia vlády bolo z Environmentálneho fondu vyčlenených milión eur na tieto prieskumy a ministerstvo vyhlásilo 24. augusta verejné obstarávanie na zabezpečenie prieskumu v 24 najhorších lokalitách. Práce sa podľa Janovej začnú okamžite po ukončení výberového konania. Na sanačné práce vláda stále hľadá zdroje, podľa Janovej by však Ministerstvo financií SR malo prostriedky zabezpečiť do konca budúceho roka.
„V dvoch krajoch bolo geologickým ústavom zaregistrovaných 520 svahových deformácií. Ročne ich máme priemerne desať. Je to naozaj stav, ktorý na Slovensku nemá obdobu, “ zhodnotila stav zosuvov Pakanová. Zosuvové územia v Nižnej Myšli, Kapušanoch a Prešove boli pritom označené ako prvá kategória, čo znamená že zosuvy ohrozujú domy a životy. Tieto miesta tak bude potrebné riešiť čo najurgentnejšie.
V súvislosti s Memorandom o spolupráci vyhlásili štyri humanitárne organizácie verejné zbierky, ktoré súčasne spravujú. Bána však konštatoval, že žiadna finančná pomoc nie je efektívna, kým nie je vykonaný geologický prieskum. Mimovládnym organizáciám sa doposiaľ podarilo vyzbierať tri milióny eur.
Opatrenia, týkajúce sa záchranných prác v zosuvných lokalitách sú zatiaľ podľa odborníkov dostatočné, primátor Prešova by však privítal, keby štát vyčlenil zálohové platby na prieskumy. „Prvý, kto je na rade, ak sú ľudia v ohrození, sme my, samosprávy, “ uviedol starosta obce Nižná Myšľa Marián Karvanský. Z tohto titulu už obec pristúpila ku geologickému prieskumu celoplošne, sú urobené vrty a robia sa laboratórne skúšky. „Koncom októbra by mala byť hotová záverečná správa, “ dodal.
V Kapušanoch je 26 poškodených domov, osem domov ľudia obývajú na vlastné riziko. „Štyri domy sú zbúrané, ďalšie čakajú na povolenie odstránenia svadby. Tiež sme začali s geologickými prácami, nečakali sme na verejné obstarávanie, “ priblížil situáciu v Kapušanoch starosta Jozef Pribula. Dodal, že po návšteve bývalého ministra Jozefa Medveďa bolo povedané, že 33.000 eur na čiastkový inžiniersko-geologický prieskum bude znášať ministerstvo životného prostredia, práce sú však podľa jeho slov zastavené a faktúry nie sú zaplatené. Problém vidí aj vo financovaní búracích prác.
Veľa otázok sa vynára aj v súvislosti s poisťovňami. Podľa Jackovej by sa do existujúcich zmlúv zo strany poisťovní zasahovať nemalo, v nových zmluvách však už môže byť zosuv pôdy vylúčený zo základného poistenia živelnej pohromy. „Tiež je otázne, či sa niektoré lokality vôbec budú dať poistiť, “ konštatovala. Hagyari jej oponoval, že z právneho pohľadu by malo byť pre poisťovňu dostatočnou zárukou samotné stavebné povolenie. Podľa primátora Prešova je tiež v súčasnosti nedostatočný právny rámec na kompenzáciu záchranných prác pri zosuvoch. „Zosuvy ale nespôsobil piesok či vietor, ale ten istý živel, ktorý spôsobil záplavy, teda voda, “ uzavrel.
 

Vyberte región

mark